Wild at Heart

3 min. lezenWild at Heart: wild

Jaar: 1990
Regisseur: David Lynch

Mijn verwachting was dat ik Wild at Heart top zou vinden. Dat blijkt ook zo te zijn. Wat een fantastische film. Direct een favoriet. Het kreeg in 1990 dan ook de Gouden Palm op Cannes Film Festival.

Persiflage?

Volgens Cineville “persifleert” David Lynch met deze film “de Amerikaanse cultuur en ideaalbeelden in al haar felheid en lelijkheid.” Dat klonk me wel grappig en interessant in de oren, maar aangezien Lynch zelf een Amerikaan is en de film gebaseerd is op een boek, had ik – zeker na het zien van de film – mijn twijfels of dit daadwerkelijk Lynch zijn strekking is geweest.

Liefde in de hel

En na een klein onderzoekje hiernaar, blijkt mijn twijfel terecht. Lynch vindt het boek (Wild at Heart: The Story of Sailor and Lula) uit een boekenreeks geschreven door Barry Gifford, erg mooi en perfect aansluiten bij de maatschappij in Amerika op dat moment. Hij noemt het verhaal ‘een moderne romance in een gewelddadige wereld’ en ‘het vinden van liefde in de hel’.

Onvoorspelbaar

Ook zegt hij in een interview met Eyes on Cinema in 1990 dat de film goed weerspiegelt hoe onvoorspelbaar het leven is. Van het ene op het andere moment kan je verliefd zijn, bijvoorbeeld. Een diepere en ander soort betekenis van de film dus dan je verwacht na het lezen van ‘een persiflage van de Amerikaanse cultuur.’

Geniale Quotes

Het aantal geniale quotes in deze film met Nicolas Cage (Sailor) en Laura Dern (Lula) is ontelbaar. Denk aan dialogen als:

“Jij ziet er belachelijk uit met dat jasje.”
“Het is een slangenleren-jasje, het is een symbool van mijn individualiteit en mijn geloof in persoonlijke vrijheid.”

En opmerkingen als:

“Is je nagellak droog schat? We hebben wat dansjes te doen.”
“De goede heks kwam langs.”
“Je hebt me heter gemaakt dan het asfalt van Georgia.”

Twee losbandige Amerikanen

Er zit dus veel humor in de film en daar houd ik van. Bovendien passen de twee karakters Lula en Sailor perfect bij elkaar. Twee losbandige Amerikaanse zielen, die op een versimpelde manier liefde laten zien: wild en gepassioneerd.

Aantrekkelijk

Ze zijn bovendien twee aantrekkelijke mensen – Laura Dern en Nicolas Cage dus – en je krijgt geweldige outfits te zien (vooral bij Laura Dern), goede muziek te horen –  wat volgens Lynch ook een belangrijke factor is in het verhaal – en is er nog een klein rolletje voor de geniale Willem Dafoe.

Alles klopt

Wat ik zo mooi vind aan Wild at Heart is dat – ondanks dat het verhaal simpel oogt – alles klopt, overal is over nagedacht. Er zitten goede details in. En de film had geen betere titel kunnen krijgen.

Conclusie

Kortom, Wild at Heart is een film compleet naar mijn smaak. Wat mij betreft te mooi om te missen. Zeker als de combinatie humor, gepassioneerde liefde en mooie mensen je aanstaat. Aanrader.

IMDb naar Wild at Heart.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.