she's gotta have it

2 min. lezenShe’s gotta have it: top

Jaar: 1986
Regisseur: Spike Lee

In het jaar nadat ik geboren werd, kwam deze film uit. Toch duurde het lang voordat ik de titel ontdekte. Vervolgens was ik lange tijd benieuwd naar She’s gotta have it, maar keek ik niet doordat ik de twee keer dat ik startte met kijken, afhaakte door de slome zwart-wit beelden en het lichtelijk dramatische muziekje tijdens de eerste minuten. 

Content

Maar deze keer zette ik door, want ik wilde nu eindelijk eens zien hoe deze Spike Lee-film is. En hij blijkt ontzettend goed. Ik ben erg content met mijn keuze om de film te gaan kijken. Ligt ook helemaal in lijn met de feministische lectuur die ik graag tot me neem.

Aanbidders

Hoofdpersoon Nola Darling (Tracy Camilla Johns) is een onafhankelijke vrouw die graag met mannen naar bed gaat. Daarmee trekt ze alleen maar nog meer mannen aan. Spike Lee speelt zelf een rol als Mars, één van haar aanbidders. Een komisch figuur zonder echt leven.

Herkenbaar

Je kijkt naar hoe Nola met de relaties en de situaties in haar leven omgaat. Dat vind ik fascinerend, door haar ongrijpbare karakter. Tegelijkertijd wordt herkenbaar neergezet hoe mannen kunnen zijn. Daardoor wordt je steeds nieuwsgieriger naar wat Nola’s volgende stap zal zijn.

Kleur

Wat ik grappig vind aan de film is dat het vrijwel volledig in zwart-wit beeld is, maar op een bepaald moment er een scène in kleur is! Het waarom is me nog niet duidelijk.

MAn-vrouw verhoudingen

Het beste aan de film vind ik dat She’s gotta have it je aan het denken zet over man-vrouw-verhoudingen en het stereotype beeld dat we hebben van relaties. Daarmee is de film nog verrassend actueel. Verder is er veel humor. En zijn er voor een Amerikaanse film, gewaagde scènes.

Conclusie

Kortom: een humoristische, actuele film die het stereotype beeld van relaties en vrouwen, prikkelt. Ik denk dat het vooral vanuit het vrouw-perspectief vermakelijk is, maar ook interessant is voor mannen. Aanrader.

IMDb naar She's gotta have it.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.