Little Women

2 min. lezenLittle Women: ongewoon

Jaar: 2019
Regisseur: Greta Gerwig

Hoewel ik het verhaal van de March-zussen, een klassieke, negentiende-eeuwse roman van de Amerikaanse schrijver Louisa May Alcott had kunnen lezen of in meerdere films had kunnen zien, was dit voor mij de eerste keer. Na Lady Bird alweer een door Greta Gerwig geregisseerde film.

Kunstzinnige zussen

De film toont in niet-chronologische volgorde de jeugd van vier creatieve, kunstzinnige zussen: Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) en Beth (Eliza Scanlen). Samen verzinnen ze talloze toneelstukken, met de zelfgeschreven teksten van Jo. Als aspirant schrijver heeft Jo grootste dromen maar weinig tot geen kansen als vrouw in een tijd waar vrouwen slechts echtgenote en moeder zijn.

Rijke man nodig

Hoewel de zussen met hippie moeder Marmee (Laura Dern) in een klein huisje in het bos wonen, zit tante March (Meryl Streep) er verderop in de buurt warmpjes bij in een kasteel. ‘Een slechte huwelijkskeuze van Marmee,’ zoals zij dat genoemd zou hebben. Marmee had immers een rijke man moeten trouwen, maar koos voor romantische liefde. Daarom is het volgens tante aan de zussen om dit recht te trekken en een financieel verstandige partnerkeuze te maken.

Ongewoon liefdesverhaal

Het ietwat ongewone liefdesverhaal in Little Women vond ik het meest opvallend. Buurjongen Laurie (Timothée Chalamet) die kind aan huis is, speelt hier een rol in. Je verwacht dat het verhaal een bepaalde kant opgaat, om het vervolgens een compleet andere wending te zien krijgen, inclusief bittere nasmaak.

Diepgang

Mooi aan de film vind ik de sfeer in het gezin – ondanks de soms grillige rivaliteit – en het feit dat Jo trouw is aan zichzelf en een eigen pad kiest. Tot slot is er ondanks veel vreugde, ook groot verdriet binnen de familie. Dit maakt de film samen tot een verhaal vol diepgang.

Conclusie

Mooie film over schrijversdromen, partnerkeuzes en trouw zijn aan jezelf. Aanrader.

IMDb naar Little Women.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.