coffee and cigarettes

1 min. lezenCoffee and cigarettes: menselijk

Jaar: 2003
Regisseur: Jim Jarmusch

Persoonlijk kan ik alles wat Jim Jarmusch maakt waarderen, dus toen ik Coffee and Cigarettes voorbij zag komen, was mijn interesse gewekt. De film wijkt qua opzet opvallend af van andere films, dat is even wennen. 

spanningsboog

Vergeet ‘rode draad’ en ‘spanningsboog’. Coffee and cigarettes brengt je een serie gesprekken, die niets met elkaar te maken hebben. Elk gesprek is een mini-verhaaltje. De enige vaste factor is – hoe verrassend – de sigaret en een kopje koffie (of het praten over koffie).

coffee and cigarettesSubtiliteit

Dat maakt de kijkervaring meer als een bezoekje aan een theater dan naar het kijken van een film. Toch vond ik de film indrukwekkend. De dialogen tonen allerlei sterk neergezette karakters, ego’s, ongemakkelijkheden en opvallende uitspraken. Deze film is gemaakt voor de subtiliteit die erin verscholen zit.

Beroemdheden

Tot slot ga je verscheidene bekende acteurs en beroemdheden zien zoals Iggy pop, Tom Waits, Roberto Benigni, Bill Murray, Steve Buscemi, Cate Blanchett, Steve Coogan en RZA en The GZA van de Wu-Tang Clan. Dat maakt het kijken extra de moeite waard.

Conclusie

Coffee and Cigarettes is een originele en sterke film over alles wat kan gebeuren in menselijk contact. Aanrader voor wie niet terugdeinst voor een ietwat alternatieve insteek in filmmakerij, voor wie in staat is om zonder spanningsboog van een film te genieten (misschien niet iedereen).

IMDb naar Coffee and cigarettes.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.