Early Summer, Ozu, film

2 min. lezenEarly Summer: relaxed

Jaar: 1951
Regisseur: Yasujirô Ozu

Al vaak had ik over de films van Ozu gehoord, maar nog nooit had ik er één gekeken. Dus besloot ik laatst om al zijn bekende films te gaan kijken. Early Summer vond ik een mooie toepasselijke om mee te beginnen. 

Huwelijksbootje

In deze film staat het koppelen van dochter Noriko (Setsuko Hara) aan een man centraal. De familie vindt het hoog tijd dat hun achtentwintigjarige dochter in het huwelijksbootje stapt en begint daarom met het zoeken naar kandidaten. Zelf is ze verrassend weinig bezig met de liefde, en ogenschijnlijk erg tevreden met haar vrijgezelle bestaan.

Beleefd, met humor

Juist doordat de film al zo oud is, vond ik het fascinerend te zien hoe de Japanse familie leeft en welke gesprekken ze voeren. Er loopt zowel een zeer oude, half dove opa rond in het huis, als twee kleine jongetjes met bijdehand gedrag en grappige petjes op. Er zijn beleefde omgangsvormen binnen de familie, maar daarin zie je ook veel humor.

Verrassend

Noriko maakt met haar beste vriendin veel grappen over het leven zonder huwelijkse verplichtingen. Ik vond dat al helemaal verrassend, bijna een beetje controversieel voor een film uit de jaren vijftig, en zeker in Japan. Anderzijds ga je door die grappen denken van; meent ze het nou echt of is het een beschermingsmechanisme?

Afwisseling

Hoewel de sfeer relaxed is en er weinig spanningsbogen zijn, is Early Summer nooit saai om naar te kijken. Er wordt namelijk veel afgewisseld tussen scènes met verschillende personen. Het enige dat ik soms ingewikkeld vond, was het onthouden van wie, wie is, omdat sommige personages wat op elkaar lijken. Zeker als je ze zoals ik, voor het eerst ziet.

Te waarderen

In ieder geval heb ik me prima vermaakt met het kijken naar Early Summer. Het is geen enorm spannende film, maar qua personages en verhaallijn niet te ouderwets om te waarderen. Aanrader voor wie interesse heeft in Japan of graag kijkt naar dialogen.

IMDb naar Early Summer.
Deel deze post / share this post

Een gedachte over “2 min. lezenEarly Summer: relaxed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.