The shape of water

2 min. lezenThe Shape of Water: sprookjesachtig

Jaar: 2017
Regisseur: Guillermo del Toro

Ondanks de uitbundige promotie van deze film, was ik totaal niet geïnteresseerd in The Shape of Water. Het was meer dat ik een film wilde zien en dat deze toevallig draaide. Maar het bleek een ander verhaal dan ik me aanvankelijk had voorgesteld.

Weerzinwekkend figuur

Rondom het uiterst opmerkelijke, bijna weerzinwekkende figuur dat onder water leeft, heeft Guillermo Del Toro een sprookjesachtig verhaal gemaakt. Op zich zag ik dat al wel aan de sfeer die wordt neergezet met de trailer, maar ik had niet verwacht dat Del Toro dit tot een succes zou maken.

Belle en het Beest

Er waren fasen in The Shape of Water waarop ik dacht naar Belle en het Beest te kijken. Hoewel dat niet persé positief was want ik wil uiteraard niet na een replica kijken maar naar wat nieuws. Gelukkig is het overgrote deel van de film wel vernieuwend. Del Toro is zeker geslaagd in het sprookje dat hij wilde vertellen.

Sympathie

Schoonmaakster Elisa Esposito (Sally Hawkins) doet het ook goed op het scherm. Ze wekt vertrouwen en sympathie. Ze brengt iedereen graag lunch en ondanks dat ze niet kan praten heeft ze goede vriendschappen met de mensen om haar heen. Richard Strickland (Michael Shannon) is de bad guy in de film. Hij is de antagonist… wars van liefdadigheid.

Tijdsbeeld

De tijd waarin de film zich afspeelt roept wat vragen op. Er hangen namelijk overal bewakingscamera’s, maar men rijdt in auto’s uit de jaren vijftig. De deuren zijn electronisch vergrendeld, maar ze bellen met ouderwetse telefoons aan snoeren. Maar misschien moet ik dat maar voor lief nemen in het kader van het sprookjesaspect van de film.

Dromerig

Wat je ervoor terugkrijgt, als je The Shape of Water gaat zien, is een dromerig verhaal over ‘anders’ zijn, het leven onder water én liefde. Met vrolijkheid en humor. En hier en daar een kleine gruwelijkheid. En hier en daar een ietwat onrealistische sensualiteit. Dat laatste maakt The Shape of Water wel tot een volwassen sprookje, niet een kindersprookje.

Conclusie

Een aanrader of niet? Ik ben ondanks mijn tegengestelde verwachtingen, positief over The Shape of Water. Het verhaal is dan wel te vreemd voor me om echt te adoreren, het is zeker lief en vermakelijk. Perfect voor als je stiekem zin hebt in een (volwassen) sprookje.

Link naar The Shape of Water.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.