Rushmore, film, wes anderson

2 min. lezenRushmore: creatief

Jaar: 1998
Regisseur: Wes Anderson

Ook naar deze oudere Wes Anderson-film was ik heel benieuwd. Anders dan de toch wat dramatische boventoon in Bottle Rocket, heeft Rushmore een meer luchtige aard, en speelt het verhaal zich af in de onschuldige omgeving van een particuliere middelbare school: ‘Rushmore’.

Schoolclubjes

Het enige dat ik van te voren wist was dat het gaat om een scholier die heel actief is in schoolclubjes. Verdere onduidelijkheden worden direct aan het begin van de film weggenomen wanneer hoofdpersoon Max Fischer (Jason Schwartzman) op heldere en komische wijze geïntroduceerd wordt.

Energie

Het type persoon dat Max speelt, lijkt alleen sterk onrealistisch, maar anderzijds is dat ook de charme van de film. Rushmore – zo merk je snel – gaat over creatief omgaan met levensomstandigheden, iets waar Max een ster in is, met een hoofdletter S. Hij heeft een onophoudelijke stroom energie, die hij gebruikt overal waar hij komt.

Tegenpool

De rijke Herman Blume daarentegen is de depressie zelve en ziet nergens heil in. Behalve in verdovende middelen. Geen wonder dus dat hij blij is met de aanwezigheid van zijn tegenpool Max. Een soort vriendschap ontstaat wanneer ze elkaar op Rushmore tegenkomen.

Liefde

Romantiek komt ook aan bod, hoe kan het ook anders als je een scholier in de hoofdrol hebt wiens hormonen net op gang gekomen zijn. Alleen jammer voor Max, is deze liefde gecompliceerd en niet echt wederzijds.

Jonge Schwartzman

De in 1998 achttienjarige Schwartzman ziet er overigens ontzettend grappig uit in Rushmore, ik verbaasde me over zijn jonge uiterlijk. Alle andere films die ik met hem gezien heb, komen uit latere jaren, waarin hij eruit ziet zoals nu, als een volwassen man.

Concluderend

Geniet van eindeloze creativiteit gespeeld door een jeugdige Schwartzman in combinatie met een depressieve – maar toch komische – Bill Murray. En volg een onbeantwoorde, gecompliceerde liefde. Aanrader? Jazeker, ik heb ervan genoten. En als je van Wes Anderson’s stijl houdt en of van de acteurs, dan wil je Rushmore al helemaal graag zien.

IMDb naar Rushmore.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.