1 min. lezenInnsaei (Hrund Gunnsteinsdottir, Kristín Ólafsdóttir) (2016) -> Intuïtief

Het Ijslandse woord Innsaei heeft meerdere betekenissen: het staat voor intuïtie, maar ook voor ‘de zee van binnen’ en ‘om van binnen te zien’. Deze documentaire is erg geschikt voor iedereen die toe is aan een lesje psychologie. 

Want, in hoeverre volgen jij en ik eigenlijk nog ons gevoel, onze intuïtie? Volgens de documentairemakers is het daar gemiddeld slecht mee gesteld, en het is een belangrijk punt om bij stil te staan. Want slechts een heel klein deel van ons brein is bewust, de rest van onze hersenactiviteit gebeurt onbewust. Gek, als je je realiseert hoe zeer onze maatschappij gericht is op logica en ratio.

In de documentaire zie je aantal voorbeelden van zowel de kracht van ons onderbewustzijn, als de oplossingsgerichte kant ervan voor andere problemen. Ook zie je de wetenschappelijke kant van intuïtie: in hoeverre is dit deel van het brein te meten en te voorspellen?

Aanrader?
Veel aspecten van de documentaire zijn erg interessant en had ik niet had willen missen, anderzijds bevat de film slechts enkele ‘succesverhalen’ en wordt één van deze voorbeelden erg uitvergroot. Wat ik jammer vind. Ook is de documentaire meer een inspiratiebron dan dat je concrete handvatten krijgt om meer op je intuïtie te vertrouwen. Maar misschien is dat gewoon een kwestie van doen. Toch is Innsaei concluderend, een zeer boeiende documentaire, zeker voor wie interesse heeft in psychologie.

Link naar Innsaei.

Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.