gremlins

2 min. lezenGremlins: absurd

Jaar: 1984
Regisseur: Joe Dante

Ooit de Gremlins gezien? Pas tijdens het kijken ontdekte ik dat dit een kerstfilm is. Op zich houd ik wel van kerstfilms en het sneeuwt toch al bijna in Nederland dus zette ik het kijken maar voort. En schrijf ik er nu een Ongevraagd Advies over.

Waarom, in de na-zomer? Misschien ben je net zo raar als ik en lijkt het je wat. Het kan. Bovendien is dit geen typisch zoetsappig kerstverhaal. Je kan het ook geen echte kinderfilm noemen denk ik. Daarvoor is de film misschien wat te spannend.

Roald Dahl

Gremlins is een film uit 1984. Ik bestond nog niet als mens, al wel als embryo. Het zou kunnen dat je de film kent als boek. Roald Dahl publiceerde in 1943 een boek met dezelfde titel ‘The Gremlins’. Dit was zijn eerste kinderboek. Joe Dante schijnt door dit verhaal geïnspireerd te zijn.

Furby

De eerste indruk is goed. Ik zie wat gezellige gezinssituaties en een jongen en meisje die elkaar leuk vinden. Dan wordt er een huisdier cadeau gedaan en loopt alles uit de hand. Het huisdier doet me denken aan de trollen die ik in mijn jeugd spaarde. Het blijkt dat de pop ‘Furby‘ mogelijk op deze film gebaseerd is en dat vind ik ook de beste vergelijking.

Absurd

Ik overdrijf niet met de benaming ‘absurd’. De film voldoet er echt aan. Het wordt steeds gekker en gekker en ik moet eerlijk bekennen dat ik na een tijdje ondertussen ook wat andere dingen ging doen terwijl ik met een half oog doorkeek.

Nieuwe woordenschat

Je krijgt er een nieuwe woordenschat bij met het kijken van de film: Gizmo (naam van het huisdier) en Mogwai (de soort van het dier.) Mogwai is Chinees voor ‘kwaadaardige geest’. Uiteraard een onmisbaar detail.

Technologie

Technologische ontwikkeling is een onderwerp in Gremlins. In het gezin waar de jongen (Billy) het huisdier krijgt, staan allemaal electrische apparaten die het meestal niet doen. Dat is grappig om te zien vergeleken met onze huidige tijd waarin alles draait om electronica (die wel werkt).

Steven Spielberg

Er zitten veel special effects in de film. Gremlins is gemaakt met een budget van 11 miljoen dollar en ik vind dat je dat wel terugziet, maar je ziet ook de Hollywoodstudio. De uitvoerend producent is niemand minder dan Steven Spielberg.

Vervolg

Er is een tweede deel: ‘Gremlins 2: The New Batch’. Iets dat mij persoonlijk verbaast. Ik kan me namelijk niet voorstellen hoe je op deze film een vervolg maakt maar misschien moet ik daarom deel twee ook aan mijn lijst toevoegen.

Conclusie

Aanrader of geen aanrader? Ik houd het in het midden.

IMDb naar de Gremlins.
Deel deze post / share this post

0 gedachten over “2 min. lezenGremlins: absurd

 1. Nostra schreef:

  Grappig om jouw ervaring hierover te lezen. Gremlins was extreem populair destijds en iedereen wilde een mogwai hebben. Is toch wel jeugdsentiment. Een vervolg was dan ook vanzelfsprekend.

  De komedie is erg donker, wat niet iedereen zal kunnen waarderen.

  • Paul83NL schreef:

   Ik wil nog steeds een Mogwai! 🙂 Gremlins is een film die ik nog steeds briljant vind en ook het vervolg, ondanks dat deze een stuk minder is, mag er zijn. Ik zou deze ook zeker op je lijstje zetten 😉

 2. Randy schreef:

  Als ik jou was zou ik deel 2 skippen. Als je het toen gelijk zag als kind dan was het super. Om nu als volwassene te kijken… Hij blijft niet zo goed overeind imo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.