2 min. lezenDances with Wolves (Kevin Costner) (1990) -> onbeminde schoonheid

imgdances with wolves5Dances with Wolves is onbeminde schoonheid in meerdere betekenissen van het woord. Want wie kijkt er nog naar films uit 1990? Ik had de film nooit gekend als deze niet ooit bij me geïntroduceerd was.

In 2014 opnieuw de film kijken met nieuw publiek levert andere resultaten op. Het verhaal lijkt ineens traag te gaan. En dat voor een toch al langzame film van drie uur. Ook voelt niet iedereen zich aangesproken. Misschien ligt dat aan het gebrekkige geluid en beeldscherm van de laptop, waar we Dances with Wolves een uur eerder op gedownload hebben.

Wat maakt Dances with Wolves zo goed? De dvd die ik in de winter van 2008 en 2009 in drie fases – toegegeven – onder het genot van een wijntje en een dekentje, op een mooi plasmascherm zag?

Het is het onbekende en onbeminde van de indianenstam, de Native Americans, dat me fascineert. Nooit eerder en ook niet later zag ik een film die de diepte van dit onderwerp evenaart. Je duikt als kijker de natuur in en komt binnen in de cultuur van een groep mensen. Een leefwijze die niets heeft van de westerse wereld waar wij aan gewend zijn. 3575016-dances_with_wolves_image-other

Onschuld
Hoewel ik de indianenstam soms wat kunstmatig vindt overkomen, blijft het een bijzondere ervaring om te kijken naar Dances with Wolves. Er zit een zekere onschuld in, iets wat grotendeels te danken is aan het acteerwerk van Kevin Costner.

Ik zag een tijd geleden de film van Jim Jarmusch (Dead Man) en hierbij had ik mijn twijfels of dit respectvol zou zijn naar de groep Native Americans. Maar Jim Jarmusch vertelde zelf, dat de gemeenschap het juist positief opvatte. Als Dead Man al goed wordt opgevat, dan moet Dances with Wolves zeker goed zijn ontvangen.

Slecht begin
Het begin van de film vond ik slecht en niet representatief voor de film, ook al is het functioneel voor het verhaal. Ik kan me herinneren dat ik hierom de eerste keer bijna afhaakte met kijken, in de war door het aangezicht van een mogelijke oorlogsfilm tegenover de mooie verhalen die mij verteld waren. Dances with Wolves wordt leuker naarmate je langer kijkt.

Neem de tijd
Concluderend zou ik kijkers die de film al kennen aanraden hem nog eens te zien. Voor wie Dances with Wolves nog onbekend is, heb ik het advies om de film te gaan bekijken. In de juiste omstandigheden wellicht (groot scherm – goed geluid – stilte en comfort). Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt. Niet alleen omdat de Dances with Wolves veel tijd vráágt.

Het is niet alleen mijn mening dat dit een goede film is. Dances with Wolves won 7 Oscars tijdens de 63e Oscaruitreiking in 1991.

Link naar de IMDb-pagina.

Deel deze post / share this post

0 gedachten over “2 min. lezenDances with Wolves (Kevin Costner) (1990) -> onbeminde schoonheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.