The ipcress file, film

2 min. lezenThe Ipcress File: charmant

Jaar: 1965
Regisseur: Sidney J. Furie

Tijdens Cinema Egzotik in Eye een tijdje geleden, zag ik de Britse film The Ipcress File. Toen ik de beelden van deze film zag, was ik direct geïnteresseerd. Ook Octopussy werd gedraaid, maar die moesten we wegens tijdgebrek overslaan (helaas). Anderzijds ken ik die film toch al en deze niet.

Cultprogramma

Cinema Egzotik is een cultprogramma in Eye, georganiseerd door Martin Koolhoven en Ronald Simons (Eye-programmeur en hoofdredacteur van The Cult Corner). De sfeer was uitermate goed en ik voelde me helemaal in mijn sas. Dit was mijn eerste bezoekje aan het evenement, dat al vijf jaar blijkt te bestaan. Hallo wereld?

trailers

Voorafgaand aan de film, zag je wat bijpassende trailers uit de jaren zestig. Daar lig je echt van in een scheur. Een trailer was in die tijd een ingezoomde foto, bijgezet door eindeloos ‘spannende’ voice-overs.  Op deze manier zag ik ook beelden van ‘The Killer Likes Candy’. Die heb ik meteen maar op mijn watchlist gezet, wat een toptitel.

Traag?

Hoewel ik erg genoot van zowel de trailers als de film, had de vriendin met wie ik was, het een stuk minder naar haar zin. Ze vond de film traag gaan. Dat vond ik opvallend, omdat ik juist zo genoot van alle details. Hieruit maakte ik op dat de film niet voor iedereen geschikt is, misschien alleen voor de echte filmliefhebber.

Charisma

Michael Caine is Harry Palmer, een louche tot spionage agent omgedoopte sergeant, met een crimineel verleden. Hij is de zekerheid zelve en met zijn charisma werkt hij zich door de uitdagingen die op zijn pad komen heen, terwijl hij onderzoekt waar het aan ligt dat zoveel Britse wetenschappers hun baan op het hoogtepunt van hun carrière plotseling verlieten.

BAFTA

The Ipcress File is een ziek verhaal, maar Palmer is charmant en dat maakt de film ook charmant. Bovendien heeft de film een geniaal einde. En mocht je nog twijfelen aan mijn woorden; het won in het jaar dat deze uitkwam, een BAFTA-award voor Beste Britse film uit 1965.

Conclusie

Ik heb geen idee waar de film nog meer te zien is, anders dan tijdens dit filmprogramma. Maar als je ofwel interesse hebt in zo’n lekker oude jaren-zestig-film of in de acteerkwaliteiten van Michael Caine, dan zou ik zeker even op zoek gaan. Aanrader.

IMDb naar The Ipcress File.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.