The Farewell, familie in China

1 min. lezenThe Farewell: licht melancholisch

Jaar: 2019
Regisseur: Lulu Wang

Tijdens de opening van de film, zie je in het scherm: “Gebaseerd op een echte leugen.” Naast mij in de bioscoopzaal hoorde ik mensen verward zijn. Aan het einde van de film snap je waar deze knipoog betrekking op heeft.

Awkwafina

Persoonlijk ben ik wel fan van Awkwafina (Billi in de film) dus het feit dat zij in The Farewell een hoofdrol speelt, deed me deugd. Haar oma Nai Nai (Shuzhen Zhao) blijkt ziek en Chinese familietradities getrouw, vertel je dit diegene niet. “Wij moeten de psychische last dragen”, zeggen de familieleden tegen elkaar.

Ongemakkelijk

Een treurige film dus, denk je. Maar dat valt reuze mee. Het is regelmatig grappig. Het is ongemakkelijk. Bovenal vond ik het interessant om naar te kijken en over het onderwerp na te denken. Aan de ene kant dacht ik: “Oma heeft het recht om het te weten.” Anderzijds vind ik het ook een mooie, respectvolle traditie.

Oma’s

De film deed me terugdenken aan de band die ik met mijn eigen oma’s had. Hoe hecht je daarmee kan zijn en hoe angstig je kan worden van het idee dat ze gaan overlijden. Dat vind ik een heel mooi aspect van de film en maakte het dan toch een beetje treurig. Maar niet zo treurig als beschreven werd op Cineville.

Concluderend

Mooie familiefilm. Niet te treurig maar wel een klein beetje. Aanrader.

IMDb naar The Farewell.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.