The Wizard of Oz

2 min. lezenThe Wizard of Oz: schattig

Jaar: 1939
Regisseurs: Victor Fleming, George Cukor, Mervyn LeRoy, 
Norman Taurog, King Vidor

Ik moet eerlijk toegeven dat The Wizard of Oz voor mij altijd een sprookje was dat ik vooral níet leuk vond, tot ik kortgeleden de beelden zag van deze film uit 1939. Het zorgde bij mij voor een hernieuwde interesse in het verhaal.

The Wizard of Ozte Eng en spannend

Mijn negatieve associaties kwamen niet voort uit deze versie uit 1939, maar door de Disney-variant, die ik ooit op de basisschool met mijn klas zag. Als kind vond ik het te eng en spannend, net zoals ik bang werd van de Kleine Zeemeermin. Wat misschien meer zegt over waar ik als kind capabel voor was, en wat niet.

Zoetsappig

Nu moet ik zeggen dat het kijken naar een bijna negentig jaar oude kinderfilm wel wat van je flexibele vermogens vraagt. Vooral het begin van de film geeft een soort roodkapje-sfeer af, op een veel te zoetsappige manier. Als volwassene in 2018 is dit een beetje ver van je bed.

Minder saai

Maar ik heb me er doorheen geworsteld en het voordeel van The Wizard of Oz is dat het verhaal zich vrij vlot voltrekt. Dat maakt het kijken dus anderzijds weer minder saai. Bovendien is hoofdpersoon Dorothy Gale (Judy Garland) erg schattig, een klein meisje met een goed hart en al heel volwassen gedrag.

Komisch

Naast de zoetsappige en verouderde aspecten, is The Wizard of Oz hier en daar ook grappig. Ergens tegen het einde van de film is er een scène die ik wel komisch vind. Hint: het is een gevreesde man. Veel andere ‘grappen’ zijn vooral grappig voor jonge kijkers.

Moraal

Wat ik leuk vind aan deze film is dat het als een echt sprookje een moraal heeft. Een levensles. Zelfs voor de volwassen kijker. Je sluit de film dus af met een goed gevoel en inspiratie voor je leven.

Concluderend

Worstel je door de beginscènes en kijk naar een lieftallige, schattige film met een moraal. Kijk dit met je kinderen, of als je van sprookjes houdt. Ik heb mijn mening over dit sprookje bijgesteld in positieve zin maar het is ook weer niet een onmisbaar exemplaar: ertussen.

IMDb naar The Wizard of Oz.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.