godfather

2 min. lezenThe Godfather: indrukwekkend

Jaar: 1972
Regisseur: Francis Ford Coppola

Hoewel ik tijdens mijn opleiding scenarioschrijven delen van de film had gezien, was het volledig kijken van deze beroemde filmtrilogie er steeds niet van gekomen. Ondanks de positieve verhalen dacht ik jarenlang dat het niet mijn genre film zou zijn. Inmiddels weet ik hoe The Godfather daadwerkelijk is.

Dialogen

Erg goed. En ondanks alle bloederige scènes – daar houd ik nog steeds niet van – ook erg vermakelijk. Ik zat er direct lekker in vanaf minuut één. Dialogen en persoonlijke relaties nemen een veel prominentere plek in dan ik verwachtte bij deze misdaadfilm.

Michael

De ontwikkeling van personage Michael (Al Pacino) vind ik indrukwekkend. Aan het begin van de film zegt hij nog: “Dat is mijn familie, dat is niet wie ík ben Kay”, tegen zijn vriendin Kay (Diane Keaton). Van alle gezinsleden is Michael de laatste bij wie je verwacht dat hij zich met de familiezaken gaat bemoeien. En toch doet hij dat op een bepaald moment.

Liefdesleven

Zijn liefdesleven fascineerde me eveneens. Kay is hartstikke verliefd op hem en goed voor hem en toch laat hij bijna gaan, alsof het hem niets interesseert. De andere vrouw in Michael zijn leven is van een totaal ander kaliber. Veel minder boeiend.

Perfect geschikt

Naast wat hij allemaal meemaakt, is Al Pacino op deze leeftijd – hij was toen 32 – prachtig om naar te kijken vind ik. Hij laat zowel een mooi, integer als krachtig persoon zien, echt perfect geschikt voor deze film.

Maffia-familie

Wat betreft de Italiaanse maffia-familie waartoe hij behoort, keek ik mijn ogen uit. Peetvader Don Vito Corleone (Marlon Brando) aan het hoofd, vormt de gekke combinatie van zowel een gevaarlijke man als een familieman. Het verbaasde mij dat hij zo snel uit de trilogie verdwijnt. Ik had gedacht dat zijn rol langer zou duren.

Handen kussen

Sommige scènes maakten extra indruk op me. Zoals het einde van deze film, waarin handen worden gekust en Kay hiernaar kijkt. Dat spanningsveld tussen haar, Michael en de familie, zit echt uitzonderlijk goed in elkaar voor een film vind ik.

Concluderend

Wie zich net als ik nog niet eerder waagde aan The Godfather, kan ik met een gerust hart verwijzen naar deze film. Ook voor de misdaadfilm-hater, bevat The Godfather genoeg aanknopingspunten om de film te kunnen waarderen. Aanrader.

IMDb naar The Godfather.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.