2 min. lezenSynecdoche (Charlie Kaufman) (2008) -> Artistiek drama

Met Filmhuis Cavia mijn eerste kennismaking gehad. Filmhuis is een grote naam voor deze locatie. Het is een filmverdieping, met één filmzaal. Het interieur is sinds de jaren tachtig niet veranderd maar er is wel moeite gedaan om sfeer te creëren. Er hangt een grote mooie poster aan de muur van de film Lolita. Waarvan het boek nog steeds smachtend op me ligt te wachten thuis. Het mooiste aan Cavia is het gebrek aan technologie. Je ontvangt een handgeschreven filmkaartje na bestelling.

Synecdoche is een dramatische en kunstzinnige vertelling. Het is de eerste film die ik zie van Philip Seymour Hoffman sinds zijn overlijden. Dat hij in deze productie een depressieve theatermaker (Caden Cotard) speelt is cru, gezien de feiten over zijn leven.

synecdoche_new_york_ver2_xlg

Buitenaards
Synecdoche is chronologisch verteld, maar hoofdrolspeler Caden is de chronologie regelmatig kwijt. Hij heeft moeite om te landen in de wereld met als gevolg dat hij voortdurend vergeet, romantiseert en mensen aanziet voor een ander. In zijn werk weet hij geen beslissingen te nemen. Dag in dag uit werkt hij aan zijn grote toneelproject. Het woord synecdoche is afgeleid van het Griekse ekdôche en is een vorm van beeldspraak waarmee een klein deel en een groter geheel met elkaar in verband worden gebracht. Dit refereert aan Caden zijn rol in de wereld en in zijn toneelstuk.

Eenzaam
De film heeft grote indruk op mij gemaakt. Niet alleen is het verhaal van Caden indringend: hij voelt zich eenzaam en laat dit merken als mensen dichtbij komen, wat zowel prachtig als treurig is.

Grenzeloos
Ook zitten er experimentele onderdelen in deze film: het toneelstuk van Caden, de visualisaties die Caden heeft en veel teksten die worden gesproken. Ik vind dit geweldig om te zien omdat weinig films zo zeer de grens opzoeken.

Scenario
Het maakte me automatisch benieuwd naar de scenarioschrijver achter Synecdoche: Charlie Kaufman. Hij debuteerde als regisseur met deze film. Kaufman (55) komt uit New York en staat bekend om zijn originele en fantasierijke producties. Dat zie je ook terug in Eternal sunshine of the spotless mind (2004) en Being John Malkovich (1999) waar hij het script voor schreef.

Synecdoche kun je onder andere kopen op dvd of blu-ray.  Ga niet downloaden! Het is je geld waard.

Klik voor de IMDb-link hier.

Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.