2 min. lezenStarred up: zoek gezelschap

Jaar: 2013
Regisseur: David Mackenzie

Zoek gezelschap bij het kijken naar deze film. Je zal me achteraf dankbaar zijn. 

Starred up gaat over de 19-jarige jongen Eric Love (Jack O’Connell) die vervroegd in een volwassengevangenis wordt geplaatst. Starred up is de Britse naam voor deze controversiële maatregel die wordt ingezet bij extreem criminele jongeren. Wanneer Eric Love de gevangenis inkomt, zie je hoe hij het stempel ‘hoog risico’ krijgt, waarna hem een éénpersoonscel wordt toegewezen.starred_up_54569Eerst denk je nog ‘ah, wat erg’: je voelt een vorm van medelijden. Maar Eric Love maakt zijn reputatie snel waar. Hij heeft heel veel agressie in zich, waar je als kijker bijna bang voor wordt. Zeker in combinatie met zijn spierkracht. Wat treurig is, is het feit dat zijn vader al jarenlang in dezelfde gevangenis zit. Iets waar Love duidelijk mee worstelt.

Het is moeilijk om te zien hoe een jongen al op zulke jonge leeftijd zo mentaal verpest kan zijn. Hij heeft nog een heel leven voor zich, maar dat wordt vertroebeld door negatieve denkpatronen.

Het mooie aan de film is dat je ziet hoe Love wordt opgenomen in de gemeenschap en een kans krijgt om aan zichzelf te werken. Iets wat ergens ook verbazingwekkend is. Mijn beeld van gevangenissen was dat gesprekken tussen gevangenen daar niet verder reiken dan de ontwikkeling van criminele plannen.

starred-up-bg-4In het kort

Je komt dankzij deze film over verschillende onderwerpen wat meer te weten. Starred up in een paar woorden:
– familietrauma’s
– familieliefde
– agressie
– gevangenissen
– therapie
– denkpatronen
– gevangenispersoneel
– relaties tussen gevangenen

Het gevangenispersoneel speelt een bijzondere rol in dit verhaal en met bijzonder bedoel ik niet de positieve betekenis van dit woord. Je wordt automatisch benieuwd naar hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in een dergelijke gevangenis.

Jack O’Connell zet de rol trouwens supergoed neer. Ik denk niet dat elke acteur dit kan evenaren.

Starred up is vertoond op verschillende toonaangevende filmfestivals zoals Tribeca. Ook IFFR heeft deze film dit jaar vertoond. Kortom, aanrader.

Klik voor de IMDb-link hier.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.