2 min. lezenThe Double (Richard Ayoade) -> Mysterieus en vernieuwend

The-Double-StillTijdens de Jameson Preview – waarbij je elke editie weer vermaakt wordt met een wandelend toneelstuk – werd The Double vertoond in Eye. Voordat de film begon werden we door de acteurs van Jameson alvast op ideeën gebracht. Mysterieuze vragen werden aan ons gesteld en vervolgens genoteerd. Ook konden we mensen bespieden.

Ik vind The Double dus een hele goede film. De filmkenner in mijn gezelschap was het niet helemaal met mij eens, maar dat had te maken met het eind van de film, dat hij onduidelijk vond. Je bent gewaarschuwd.

The-DoubleAllereerst vind ik de film vernieuwend vanwege het decor. Zodra het verhaal start begeef je je in een duistere omgeving met vele bruintinten waar nergens luxe te bekennen is. Deze donkerte verlaat je pas weer als je de filmzaal uitloopt. Het is alsof The Double een eigen wereld creëert. Dit maakt het verfrissend en tegelijkertijd spannend om naar te kijken.

Persoonlijk vind ik Jesse Eisenberg een leuke acteur. Sinds ik The Social Network met hem gezien heb, vind ik dat achter deze ‘nerd’ een goede acteur schuilt en waardeer ik het dat hij een ander hoofd heeft dan je gewend bent in Hollywood.

Het verhaal van The Double vind ik daarnaast ook vernieuwend. Er wordt op verfijnde wijze een angst tentoongesteld, die in vele mensen schuilgaat, namelijk de angst om niet te zijn opgevallen in dit leven. Daarnaast schetst de film een beeld van de underdog: de verlegen of bescheiden persoon die nooit van zich laat horen.

Simon (Jesse Eisenberg), een medewerker in een overheidsorganisatie, krijgt op een dag een nieuwe collega. Deze collega ziet er niet alleen precies hetzelfde als hem uit, deze persoon steelt ook zijn persoonlijkheid en zijn algehele ‘zijn’.

Hoe gek de film misschien ook op de kijker overkomt, naarmate ik langer keek besefte ik me hoe realistisch de situatie in een bepaald opzicht is. Ik vind dat er een filosofische levensles zit in The Double. Een knap scenario van Richard Ayoade naar mijn mening.

The Double draait vanaf 26 juni 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Klik voor de IMDb-link hier.

Deel deze post / share this post

0 gedachten over “2 min. lezenThe Double (Richard Ayoade) -> Mysterieus en vernieuwend

  1. Nostra schreef:

    Het was inderdaad een erg donkere film, maar het wist me ook wel erg te boeien. Deed me denken aan de film Brazil, voelde aan als een zelfde soort wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.