2 min. lezenLe Semeur (The Sower): heet

Jaar: 2017
Regisseur: Marine Francen

‘Stap in de wereld van film’, is wat Cineville promoot. Vaak is die wereld niet zo ver van je bed. Wel bij Le Semeur. Voordat je denkt aan aliens en special effects, je gaat naar de tijd dat vrouwen – altijd weer die vrouwen – de was deden in het buurtbadje. 

De zaaier

Afgewisseld met het handmatig kortwieken van graan. Dat gaat snel, inderdaad. Le Semeur, betekent dan ook: ‘de zaaier’. Ze zaaien wat af in deze boekverfilming.

Manloos

En als ik zeg ‘ze’ dan bedoel ik ‘zij’. Want de vrouwen in Le Semeur zijn allemaal manloos. Niet omdat ze op vrouwen vallen, onafhankelijk en/of feministisch zijn, maar omdat de mannen in hun dorpje allemaal zijn gaan vechten tegen de staatsgreep van Lodewijk Napoleon Bonaparte.

Een man

De overgebleven vrouwen zijn behoeftig en sluiten een pact dat als er een man hun dorp binnenkomt, hij van hen allemaal zal zijn. Tot zover de trailer. Zoals bij alle plannen, loopt de realiteit vaak net iets anders. Er kómt een man. Maar wie is deze vreemdeling en wil hij wel al die vrouwen tot zich nemen?

Hartstocht

Spanning en hartstocht alom. Je zit op het puntje van je stoel om dit liefdestafereel te zien voltrekken. Verscheurd en machteloos blijf je achter. Ik chargeer, we kijken nog steeds niet naar een flitsende, gladgestreken Hollywoodfilm, maar naar een korrelige, sussende filmhuisfilm.

Hoogtepunt

Maar tussen het zaaien door, en een enkel klein, treurig liefdesbrandje, is dit voor het dorp zélf, toch wel het hoogtepunt van het decennium. En daar mag jij als kijker bij zijn. Persoonlijk, beviel mij dat wel.

Woest

In de hoofdrol Violette (Pauline Burlet), een jonge, knappe, intelligente vrouw, die de woeste Jean (Alban Lenoir) verwelkomt in het met passie overvloeiende dorp en voor hem gaat zorgen. Met oude broodjes en soep. Je snapt wel, hoe heet dit is.

Concluderend

Le Semeur is geen film waarbij je met een grote lach op je gezicht de zaal uitloopt, ook denk je niet direct aan de Oscar’s en andere filmprijzen. Wat is het dan wel? Een mooie dramafilm met een interessant plot. Aanrader.

IMDb naar Le Semeur.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.