Blue note records beyond the notes, herbie hancock

1 min. lezenBlue Note Records Beyond the Notes: prachtig

Jaar: 2018
Regisseur: Sophie Huber

Deze muziek-docu over het in de jaren dertig opgerichte Blue Note Records label, was mijn eerste bezoek aan IDFA 2018, gezien in een donker, bruin Tuschinski-zaaltje. Ik hoorde prachtige jazz en een goed verhaal, wat kon ik nog meer wensen? 

Fan van jazz

Niets eigenlijk. De film vertelt het opvallende verhaal van de oprichters van dit label uit New York. Twee blanke mannen (Alfred Lion en Max Margulis) die geen enkele kennis van jazz hadden, alleen maar fan van de muziek waren. Inmiddels zijn ze overleden en op het archiefbeeld onverstaanbaar, maar dat maakt het kijken niet minder vermakelijk.

Herbie & Monk

Bij het label aangesloten en voormalig aangesloten artiesten komen aan het woord, zoals Herbie Hancock en Wayne Shorter maar ook anderen, zoals Ali Shaheed Muhammad (Tribe Called Quest) en Terrace Martin. Van andere belangrijke leden wordt hun talent en invloed besproken, zoals die van de Thelonious Monk en Miles Davis.

Geld

Wat mooi is aan de film is dat de Blue Note-muzikanten allemaal dezelfde overtuiging deelden: dat het niet ging om geld. Ze speelden uit liefde voor de muziek, en wilden geen slachtoffer worden van commercie. Dat vind ik sterk.

Conclusie

Kortom, wie van jazz houdt zal deze film kunnen waarderen. Aanrader. Draait nog op IDFA tot en met 24 november 2018.

Blue Note Records: Beyond the Notes op IDFA.
IMDb naar Blue Note Records: Beyond the Notes.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.