2 min. lezenAnni: fascinerend

Jaar: 2018
Regisseur: Rikun Zhu

Naar deze film op IDFA over een Chinees 10-jarig meisje dat niet meer naar school mag, omdat haar vader zich verzet tegen het Chinese regime en in de politiek strijdt voor een democratie, was ik erg benieuwd. 

Hoor- en wederhoor

Het verhaal van het meisje Anni is tijdens het filmen van de documentaire is bij een groot deel van de bewoners van Hefei city en de omgeving bekend. Het is leuk om te zien hoe sterk het onderwerp leeft onder de mensen en hoe verschillend mensen er tegenaan kijken. De één verzet zich, de ander vind dat Anni’s vader niet zo moet aanstellen. Er is kortom veel hoor- en wederhoor.

Sociaal ongemakkelijk

Dit maakte het kijken uiteindelijk extra fascinerend, want het viel me op hoe sociaal ongemakkelijk vele Chinezen communiceren. Zo zie je een journaliste aan het werk die helemaal niets van expressie toont tijdens het stellen van de vragen aan de geïnterviewde. Ook een scène waarbij iemand die de groep activisten water brengt, direct van allerlei kanten gefotografeerd wordt vond ik komisch. In plaats van dat ze met de man gingen praten, maakten ze foto’s.

Weibo

Verder heb ik iets nieuws geleerd in de documentaire. Het internetplatform Weibo is het platform van de democratie voor de bevolking, mensen hebben er geheime nicknames om nieuwe politieke uit te kunnen wisselen en zo samen te kunnen komen voor geheime protestacties tegen een probleemsituatie als deze.

Oplossing

Naast deze interessante bijzaken van de film zie je uiteindelijk wat er met Anni gebeurt. Hoe dit probleem uiteindelijk ‘opgelost’ wordt.

Concluderend

Fascinerende film die een goed inkijkje geeft in hoe het er in China aan toe gaat, zodra iemand zich verzet tegen de heersende orde. Aanrader.

IMDb naar Anni.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.