1 min. lezenDo the Right Thing (Spike Lee) (1989) -> Oldschool

Pizzabezorger Mookie (regisseur en schrijver Spike Lee zelf) werkt als enige donkere man in een pizzatent in Brooklyn, New York, die beheerd wordt door ‘Sal’ Fragione (Danny Aiello). Sal zijn zonen werken ook in de zaak. Zoon Pino (John Turturro) heeft een hekel aan Mookie en ziet hem het liefst verdwijnen. 

In het begin van Do the Right Thing valt op hoe mooi de visuele uitwerking is en komt het verhaal luchtig en grappig over. Na ongeveer tweederde deel keert de sfeer volledig om en wordt het een kille en gruwelijke film over discriminatie en problemen in een woonwijk.

Hoewel dit de kern lijkt van het verhaal, is die switch in het karakter van de film ook jammer vind ik. Omdat de film zichzelf in het begin totaal anders presenteert dan de uiteindelijke uitkomst.

Hoewel ik mensen hoorde zeggen – na afloop van de vertoning in Studio K (Amsterdam) – dat ze het een “shit-film” vonden, ben ik enthousiast. Do the Right Thing is indrukwekkend, mooi uitgevoerd en behandelt een belangrijk thema.

Aanrader voor wie na bovenstaande informatie nog steeds interesse heeft en bij uitstek geschikt voor mensen die zoals ik houden van dit soort jaren tachtig, jaren negentig films.

Link naar Do the Right Thing.

Deel deze post / share this post

0 gedachten over “1 min. lezenDo the Right Thing (Spike Lee) (1989) -> Oldschool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.