dolor y gloria

2 min. lezenDolor y Gloria (Pain & Glory): filosofisch

Jaar: 2019
Regisseur: Pedro Almodóvar

“Het is de cultfilm van het jaar!” Hoorde ik van een medewerker bij de Filmhallen. Ik was al benieuwd, en dit maakte dat gevoel alleen maar groter. Kijken dus. 

Mentale gezondheid

Nu moet ik direct toegeven: voor mij is dit niet per definitie de cultfilm van het jaar. Maar het viel allerminst tegen. Persoonlijk ben ik altijd aangetrokken tot films met Penélope Cruz en die zie je direct tijdens de eerste minuten als Jacinta, de moeder van de hoofdpersoon. Een warm begin van een filosofische film over mentale gezondheid.

dolor y gloriaCharmant

Salvador Mallo (Antonio Banderas) is die hoofdpersoon, een bedrukte man van middelbare leeftijd, die zoekt naar verzoening met zijn verleden en die probeert om zijn eigen problemen op te lossen. Dit doet hij op een charmante, veelal komische wijze. De film leidt je langzaam door zijn leven, waardoor je gaat begrijpen wie hij is en waarmee hij worstelt.

Verwarring

Het is een film die met tussenpozen verwart. Zo komt het gebruik van heroïne uitgebreid aan bod en vroeg ik me bijna af of dit soms een promotiefilm voor deze verwoestende drug is. Wat vervreemdend is voor het oog. Gelukkig zet Almodóvar dit tegen het einde van de film recht.

Geniaal

Ook is het plot uiteindelijk verwarrend. Je loopt de zaal uit en je verwondert je over waar je nu eigenlijk naar gekeken hebt. Dat vind ik wel geniaal. Ergens klopt het plot niet, maar het effect is dat elke kijker er zijn eigen verhaal bij bedenkt. Net als met een schilderij. Dat kan ik waarderen, als je zoiets teweeg kunt brengen.

Kleurrijk

Persoonlijk heb ik erg genoten van de kleurrijke kleding en interieurs van de personages. Het zegt niet zozeer iets over de kwaliteit van de film, maar het wekt wel exact die Spaanse sfeer op, om jezelf mee te kunnen bewegen met de levens van deze mensen.

Concluderend

Een mooie film met verwarrende aspecten, die het verhaal eveneens interessant maken. Aanrader als je affiniteit hebt met meer verdiepende films over het leven en alle moeilijke gevoelens die daarbij komen kijken.

IMDb naar Dolor y Gloria.
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.