2 min. lezenPhilip Seymour Hoffman

Philip-Seymour-HoffmanEen van mijn favoriete acteurs is vandaag overleden. Ik vind dit heel verdrietig nieuws en een groot verlies voor de filmwereld.

Daarom een klein eerbetoon aan zijn werk.

Along Came Polly (IMDb link)
Philip Seymour Hoffman viel me op in Along Came Polly als vriend van de neuroot Reuben. Volgens mij was dit de eerste film waarin ik hem zag. Het is een bijrol die hij heeft, maar door zijn originele manier van acteren verheft hij de rol. De scène waarin hij het werk van Reuben tijdelijk overneemt maakte indruk op me.

Het is iets met zijn trillende, beetje hoge en gevoelige stem in combinatie met een grensoverschrijdend karakter dat hij heel goed kan spelen, waardoor ik meteen fan van hem was.

The Big Lebowski (IMDb link)
In The Big Lebowski, die ik later zag hoewel deze eerder gemaakt is en wat natuurlijk überhaupt al een geweldige film is, speelt hij eveneens een rol die indruk op me maakte.

Een scène met hem zie je hier:

The Talented Mr Ripley (IMDb link)
Bij nader inzien denk ik dat dit de eerste film is geweest waarin ik Philip zag. Het is lang geleden, maar wat ik weet is dat ik dit een hele goede film vond. Ik ga deze binnenkort weer eens kijken.

Een scène met Philip zie je hieronder.

Boogie Nights (IMDb link)
Boogie Nights vind ik een van de meest fantastische films die ik ken. Wie speelt erin: jawel. Hij speelt geen grote rol als Scotty. Maar ga alsjeblieft eens kijken hiernaar al is het alleen maar voor Philip Seymour Hoffman. Vooral ook geschikt als je van jaren zestig en extreem houdt.

Deze scène vind ik heel vet maar je moet de rest van de film zien om de context te snappen:

A Late Quertet (IMDb link)
Deze film heb ik toevallig vorige maand voor het eerst gezien. De dvd kocht ik in december in een klein videozaakje in Notting Hill in Londen. In deze film speelt Philip de tweede violist in een strijkkwartet. Hij wil graag de eerste violist worden, maar dat plan loopt wat uit de hand. In deze film is hij niet de grensoverschrijdende idioot, maar een liefdevolle man met een passie voor het leven. En ook een passie voor de liefde.

Mary & Max (stem) (IMDb link)
Deze film zag ik een paar jaar geleden op Pluk de Nacht filmfestival en vond ik veruit de beste film die ik tot dan toe en sindsdien heb gezien op dit festival waar ik al een paar jaar kom. Dat Philip hier de stem van Max voor heeft gedaan heeft daar vast aan bijgedragen. Het is een enigszins onbekende productie, maar deze zwartgallige tekenfilm is zeker een aanrader.

CNN heeft vind ik een mooi overzicht gegeven van de films waarin hij nog meer speelt. Klik voor de link hier.

Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.