Lazzaro Felice

2 min. lezenLazzaro Felice (Happy as Lazzaro): puur

Jaar: 2018
Regisseur: Alice Rohrwacher

Door mijn andere werkzaamheden is het een tijdje stil geweest op Ongevraagd Filmadvies. Maar enkele films wil ik je niet ontnemen.

Zoals deze Rohrwacher over een kleine leefgemeenschap in Italië. Ik begon deze recensie op 8 april jl. maar het was daarna even blijven liggen. De film is geschreven en geregisseerd door Alice, met zus Alba als dorpeling Antonia. Hoewel Lazzaro Felice een minder gelikte kijkervaring is dan ik voorafgaand verwachtte, is het een hele mooie film.

Goedheid

Hoofdpersoon is – hoe verrassend – Lazzaro (Adriano Tardiolo), een jongeman die niets dan goedheid in zich heeft. Daarmee distantieert hij zich onbewust van alle mensen om hem heen. Als kijker volg je zijn avonturen.

Middeleeuws

Rohrwacher heeft een bijzondere sfeer gecreëerd met deze film. Je gaat even terug naar vroeger. Naar bijna middeleeuwse tijden. Waar het kleine dorpje zichzelf probeert te verdelen onder drie huizen met amper slaapplekken. Werken is het enige dat ze doen, toch hebben ze torenhoge schulden.

Walkman

Totdat je iemand ziet die níet tot deze tijd behoort: een jongen met jaren tachtig-kleding en bijbehorende muziek uit zijn walkman. Het is de zoon van de markiezin, de markies. Nu begon ik het interessant te vinden. Moest dit de jaren tachtig voorstellen? Maar samen met de walkmans, zag ik ook al mobiele telefoons met een antenne. In ieder geval, een latere tijd.

Grimmiger

Het einde van de film is wat grimmiger en heeft een mystieke component in zich. Ik vroeg me af waarom, omdat de strekking van de film ook duidelijk wordt zonder. Tegelijkertijd zorgt het mystieke deel voor een langere tijdsperiode, waarin het slechte van de mensen om Lazzaro heen, helder naar voren komt.

Dommig

Goed zijn wordt in de film afgeschetst als dommigheid en dat is de enige kritiek die ik heb op Lazzaro Felice. Op sommige momenten is Lazzaro heel puur, op andere momenten absurd naïef en debiel. Toch moest ik na afloop van de film nog lang denken aan het thema goedheid. Het dringt bij je naar binnen en laat je niet los.

Conclusie

Om deze reden vind ik het een prachtige film. Op unieke wijze laat Rohrwacher je leren van het leven. Aanrader voor als je deze film nog niet gezien hebt en je niet laat afschrikken door minder Hollywood-achtige filmproducties.

IMDb naar Lazzaro Felice (Happy as Lazzaro).
Deel deze post / share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.