2 min. lezenDead Man (Jim Jarmusch) (1995) -> Gruwelijke zwart/wit film

dead-man-1995Ik heb deze film in New York in het Lincoln Center mogen aanschouwen, onder begeleiding van een Q&A met de filmmaker Jim Jarmusch. Jim Jarmusch blijkt een grappig karakter te zijn dat graag de draak steekt met zijn eigen leven. Dat doet hij ook met zijn films. Dead Man is een zwart/wit-film en in het begin geeft dat een gevoel alsof je naar een klassieker uit je opa en oma’s tijd kijkt. Is eenmaal Johnny Depp in beeld, dan begin je voorzichtig achterover te hangen.

De eerste scènes zijn erg rauw. Mannen, dood en misdaad. Daar draait het om. Vlak daarna volgt een hele harde en grappige scène waarin de vrouw met wie William zojuist romantisch het bed deelde, wordt doodgeschoten door haar ex-geliefde terwijl William er nog naast ligt. Waarop William, moedig als hij is, de beste man ook maar meteen doodschiet. De toon is hiermee gezet. De brave stadsjongen die oorspronkelijk op zoek was naar een nieuwe baan, toont zich een ruige strijder in het wild.

In Dead Man laat Jim Jarmusch je de wereld van de native Americans, de Indianen, beter bekijken. Net zoals hij in zijn laatste film Only Lovers Left Alive bij vampieren doet, belicht hij ook in Dead Man de afwijkende groep met humor. In het begin is zijn aanpak bijna beledigend, omdat de communicatie van Indiaan ‘Nobody’ nogal afwijkt van wat William Blake (Johnny Depp) gewend is. Hij lijkt goede bedoelingen te hebben, maar stelt William ook op de proef. Zo moet William vrienden maken met een groep vreemden die ze tegenkomen op hun reis. Ongeacht of dit zijn dood wordt. Nobody kijkt toe. “I am here with Nobody” , zegt William wanneer de mensen hem vragen met wie hij is. De groep sluit hem in de armen.

De reis met Nobody is het grootste deel van het verhaal van deze film. De scènes blijven prikkelen, waardoor je wil doorkijken. Jim Jarmusch zegt in de Q&A dat hij na afloop van de film is uitgenodigd door een gemeenschap van Native Americans in de Verenigde Staten. Wat een grote eer was, omdat hij de enige blanke gast was.

Aanrader als je benieuwd bent!

Klik hier voor de IMDb-link.

Deel deze post / share this post

0 gedachten over “2 min. lezenDead Man (Jim Jarmusch) (1995) -> Gruwelijke zwart/wit film

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.