Rain Man: warm

Jaar: 1988
Regisseur: Barry Levinson

Dat Rain Man gaat over een hoogbegaafde man wist ik. Maar de film blijkt verder te gaan dan dat. Raymond (Dustin Hoffman) is hoogbegaafd én sociaal onderontwikkeld. Hij komt over als een soort geestelijk gehandicapte, maar is in werkelijkheid het tegenovergestelde. 

Broers

Zijn broer Charlie (Tom Cruise) is daarentegen sociaal erg capabel: hij is een autoverkoper en heeft een knappe vriendin. Het enige dat hij niet heeft is een goede band met zijn vader, en dat wordt hem duur betaald zodra zijn vader overlijdt. Wat beide mannen gemeen hebben, is dat ze op redelijk jonge leeftijd al beide ouders kwijt zijn.

Band opbouwen

In Rain Man leren de broers elkaar wat kennen: een band wordt opgebouwd. Dat gaat niet helemaal vlekkeloos, maar is zeker interessant om naar te kijken. Ook voor het vriendinnetje van Charlie, die een duidelijke mening heeft over het contact tussen de twee en vooral Charlie zijn rol hierin.

Kijkt lekker weg

De film kijkt lekker weg, mede dankzij de acteurs. Tom Cruise is nog erg jong in de jaren tachtig, wat ik erg verfrissend vond op het beeldscherm. Hij is in 1988 echt een soort Ken-pop. Zongebruind, witte tanden en een perfect kapsel. Dustin Hoffman is altijd een interessante acteur vind ik, en in de rol van Raymond zie je hem ook niet meer als een volwassen acteur. Hij is echt getransformeerd tot Raymond.

Auto

Rain Man is zo’n heerlijke jaren tachtig film, waarmee je je weer even waant in andere tijden. Met een prachtige auto als middelpunt. De auto die Charlie van zijn pa erft, is namelijk een 1949 Buick Roadmaster. Een klassieke, stijlvolle cabrio.

Warm

Uiteindelijk is Rain Man ook een warme film. Het gaat over liefde en vriendschap. En het anders leren kijken naar bepaalde zaken. Het afstappen van materialisme en het aanhalen van de familiebanden.

Conclusie

Ik vond de film niet zó extreem goed als ik oorspronkelijk verwachtte, maar het is zeker een heel vermakelijke, prettige keuze om je tijd aan te besteden. Met teveel interessante aspecten om over te slaan. Aanrader.

Link naar Rain Man.
Advertenties

2 gedachtes over “Rain Man: warm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s