Yves Saint Laurent (Jalil Lespert) -> Depressief portret modeontwerper

paris-1965-yves-saint-laurent-ex-wonder-boy-of-dior-works-with-a-fashion-model-at-his-own-fashion-house-in-parisDe in 2008 overleden modeontwerper (1 augustus 1936, Algerije) is nu voor eeuwig vastgelegd op het witte doek.

Ik wist niet zoveel over het leven van Yves Saint Laurent maar tijdens de film die gebaseerd is op het boek van Laurence Benaïm (‘Debut: Yves Saint Laurent 1962’ontdek je dat zijn carrière begint bij Dior. Hij verhuist op zijn achttiende naar Parijs om voor deze ontwerper te werken. Nadat Christian Dior in 1957 overlijdt, mag hij haute couture ontwerpen voor zijn modehuis.

Zijn vriend
Het verhaal wordt verteld door de ogen van zijn levenspartner Pierre Berge (gespeeld door Guillaume Gallienne, rechts op de foto hieronder).Yves Saint Laurent wordt neergezet als de knappe aantrekkelijke man, die veel vrouwen aantrekt, ondanks dat hij op mannen valt. De acteur die Yves Saint Laurent speelt (Pierre Niney, links op de foto) is ook zeker een mooie man.

yves-saint-laurent08Zenuwinzinking
Yves Saint Laurent blijkt opvallend talentvol en weet duidelijk wat hij wil. Door de druk die hij voelt om succesvol te zijn krijgt hij helaas ook mentale problemen. In 1962 heeft hij een zenuwinzinking. Hij verliest hiermee zijn functie bij Dior maar nadat hij is opgeknapt besluit hij zijn eigen modehuis op te richten. Pierre Berge wordt zijn zakelijke partner en blijft dat ook privé.

Identiteit
De start van zijn eigen modemerk brengt hem stress maar zodra het goed gaat met de zaken zie je hem meerdere fasen doorgaan. Zijn verlegen en onervaren kant verdwijnt en hij begint drugs te gebruiken. Vanaf daar gaat het van kwaad tot erger met zijn leven.

sl2In de film wordt het moment van deze foto aangeduid als een nieuwe periode in zijn werk, waarin hij meer de grens opzoekt.

Redelijk informatief
De film komt goed overeen met wat ik terugvind aan feiten over het leven van Yves Saint Laurent dus het is zeker een informatieve film als je meer wilt weten over deze modeontwerper. Het gaat alleen wel voornamelijk over zijn leven en alle drama daaromheen en minder over de mode die hij maakt.

Ben je depressief, kijk deze film dan niet want het is moeizaam portret van iemand die zichzelf en zijn omgeving kapot maakt.

Link naar de IMDb-pagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s